top of page

Svindlere på sosiale medier

Vi har fått rapporter om at det har blomstret opp en ny form for svindel på "sosiale medier", som Instagram, Facebook og SnapChat. Disse mediene brukes av profesjonelle svindlere til å lure godtroende Jehovas vitner.

Utspekulerte nettverk av svindlere har den siste tiden spesialisert seg på Jehovas vitner. De har lært seg "sjargongen", de henviser til Vakttårnartikler og det som er aktuelt for Jehovas vitner i sin alminnelighet og følge med på. De har lært seg de "riktige" ord og uttrykk som trengs for å overbevise sine ofre om at de er brødre eller søstre.


Svindlerne tar seg god tid til å "groome" sine utvalgte ofre, og bygger opp tillit og historier som til slutt er vanskelig å motstå, selv for de mest standhaftige vitner. Ofrene utsettes for et hardt press og går til slutt med på svindlernes forslag.


Vi kjenner til tilfeller der godtroende Jehovas vitner har gitt fra seg flere hundre tusen kroner til "brødre" eller "søstre" som har fortalt utrolige historier. Senere har de våknet opp til den brutale virkelighet og forstått at de har blitt svindlet.


Hvordan kan dette skje? Det starter som regel med en henvendelse via et av de nevnte sosiale medier. Svindlerne bruker stjålne bilder fra uskyldige personer, og presenterer seg som "Mark Anderson" eller andre nøytrale navn. Navnet "Mark" går imidlertid ofte igjen.


Her er et eksempel på en uskyldig amerikanske eiendomsmegler som er hyppig brukt i slike svindeloperasjoner:

Svindlerne sikter seg ofte inn mot profiler på sosiale medier merket med "JW.org" og @jw.org, som er en vanlig måte å identifisere Jehovas vitner på i den digitale verden. Her presenteres historier som får spesielt eldre søstre på glid. Svindlerne bruker det de kan av smiger, godord og løfter om fremtiden. Ofrene, ofte enslig og ensomme eldre søstre i menigheten, biter på agnet.


Det handler i siste instans om penger, og om brødre eller søstre i den ytterste nød som kan reddes ved at offeret bidrar med midler for å støtte brødre og søstre i store vanskeligheter. Det utvalgte offeret fortelles at de kan hjelpe, og redde situasjonen og kanskje spare liv, og i alle fall bidra til at Jehovas navn blir opphøyd. Eldre, godtroende søstre går "fem på" og lever seg inn i svindlernes virkelighet. De er hellig overbevist om at de faktisk hjelper brødre eller søstre i den største nød. "Ingen ville vel finne på å misbruke Jehovas navn? Jehova ville sette en stopper for dette".


Spørsmålet om penger blir etterhvert mer og mer aktuelt. Det starter ofte med små beløp, og for å si det på godt norsk; "det ene drar det andre med seg". Svindlerne presenterer utrolige historier, og trenger penger for det ene og det andre.


Personen på bildet over heter Darin Batchelder. Han er en amerikansk eiendomsmegler, og hyppig brukt i "romance scams" over hele verden. (Han burde kanskje ikke legge ut så mange private bilder på Facebook?) Han er sannsynligvis lykkelig uvitende om at hans private bilder, bilder av familien og til og med hunden hans er gjengangere i en slik internasjonal svindel.


Hvem er svindlerne? Det er ikke godt å si. Antagelig afrikanske nettverk som har spesialisert seg på Jehovas vitner. (Vi har gode indikasjoner fra vårt eksempel på at det dreier seg om Afrika) Kanskje er det tidligere bibelstudier som har lært seg den interne sjargongen? Alt ligger jo dessuten åpent på nett, så det er ikke noe problem for utspekulerte svindlere å tilegne seg kunnskap og lære ord og uttrykk fra den "teokratiske" verden, for eksempel på jw. org.


De bruker også avansert teknologi (som "deep fake"), og virker svært overbevisende. De lover "gull og grønne skoger" i retur. I et tilfelle vi kjenner til, ble offeret bedt om å kjøpe "Apple Gift Cards". Hundrelapper og tusenlapper ble til store summer. Offeret ble dratt inn i en verden av løgner og uten motstand kjøpte vedkommende slike Apple gavekort for flere hundre tusen kroner. Vedkommende var overbevist om at pengene (gavekortene) gikk til en god sak og hjalp "vennene" og reddet livet til brødre og søstre i nød. I dag er vedkommende et vrak og sliter med dårlig samvittighet og en sterk skamfølelse som kommer til å følge livet ut.


Hvor mange Jehovas vitner blir utsatt for slik svindel? Mørketallene er antagelig store.


Som et eksperiment opprettet vi en falsk profil på Instagram. I vitenskapens tjeneste må vi vel kunne si.

Anne Halvorsen opplevde, i løpet av minutter, en enorm respons. Det var som en magnet for navn som "Mark", "Anthony", "Barney", "Charles" og mange andre. Det tok heller ikke lang tid før "Anne" fikk forespørsler om penger og komplimenter. Så klart "Anne" ble smigret. Det kom forespørsler om å hjelpe, fra "brødre" som var kommet i vanskelige situasjoner.


Gjengangerne i historiene var amerikanske menn, engasjert i oppdrag i Nordsjøen, utenfor Irland (eller Midt-Østen) og med mannskap i stor nød, hvor flesteparten var Jehovas vitner. Det ble presentert historier om ulykker, store katastrofer på oljeplattformer (som merkelig nok aldri havnet i nyhetene) og hvordan denne broren og hans mannskap trengte å låne penger for å komme seg ut av ulike kniper. "Apple gift cards" så ut til å løse det meste av utfordringene. Pengene skulle selvsagt tilbakebetales. Det ble vist bilder av rikholdige bankkonti og alt av dokumentasjon ble sendt som seg hør og bør. Bare de kom ut av knipen de var i, så skulle alt ordne seg. I Jehovas navn. Kopi av pass og annen dokumentasjon ble lagt frem. Det var jo uansett bare snakk om "lån". Pengene skulle betales tilbake.


Her ligger det mange dype tragedier og ofre i kjølvannet. Godtroende Jehovas vitner har blitt lurt for store summer, og dette fortsetter. Svindlerne utnytter ensomme og eldre søstre. Og de går "fem på". Skammen og frykten for at dette skal bli kjent i menigheten er skyhøy (tenk deg hva folk vil si!) og det blir dysset ned og lagt lokk på. Frykten for den sladderen som kan oppstå i en menighet er uutholdelig. Det er verre enn døden. Svindlerne kan fortsette uten problem. Det vil bli flere ofre.


Har du mistanke om at noen av dine nærmeste er utsatt for svindel? Vær "føre var". Det er ekstreme tilstander der ute og all grunn til å være på vakt.


1 Comment


Tragisk.

Like
bottom of page